פירות קפואים – קר, נמכר ואולי מיותר?

פירות קפואים

פירות קפואים נתפסים בתודעתם של רבים כפחות איכותיים מפירות טריים, האמנם? האם במהלך ההקפאה מאבדים הפירות מהערכים התזונתיים שלהם? האם לזמן שלהם במקפיא יש השפעה ישירה על הוויטמינים והמינרלים בתוך הפירות?

אז על מנת לקבל את התשובות האמינות ביותר צללנו עמוק אל תוך הממצאים האובייקטיביים של מיטב המחקרים בנושא והבאנו לכם טעימה טרייה של מה שצריך לדעת על הנושא. בינתיים, קראו בקפידה ואל תקפאו על השמרים!

מה בריא בפירות קפואים?

פירות קפואים הם התוצר של תהליך שימור הפרי. זוהי דרך יעילה ובטוחה לשמר את הפירות ולהאריך את חיי המדף שלהם, מבלי לפגום במראה, במרקם ויש מי שיאמר גם בטעם.

אז מבלי להרחיב יתר על המידה על חשיבותם של פירות וירקות ועל תרומתם הרבה למניעת מחלות כלי דם ולב נאמר כי פירות קפואים מאפשרים להנות מטעמו של הפרי לאורך רב חודשי השנה.

פירות קפואים נקטפים בשיא בשלותם, עם ערכים תזונתיים מיטביים. חשוב לציין כי רוב הפירות הקפואים לא עוברים התערבות כימיקלית בטרם ובזמן ההקפאה (מקומות רבים מוסיפים לפירות הקפואים ויטמין A או C לצורך הקפאתם).

פירות מסוימים מראים כי כמות ויטמין ה-C בהם לאחר ההקפאה עולה על זו המצויה בפירות טריים ששמרתם במקרר. לדוגמה: אפונה ירוקה, גזר ותרד.

 

מה לא בריא בפירות קפואים?

לא בריא זו כותרת בומבסטית מדי אך מה פחות בריא בהקפאה של פירות?

כאשר פרי מוקפא לתקופת זמן ארוכה משנה אז ערכיו התזונתיים נפגעים מאוד.

חלק מהפירות הקפואים עוברים גם הם תהליך הבחלה (פרטים על התהליך בהמשך) בטרם מוקפאים ולכן מאבדים חלק ניכר מהערכים התזונתיים החיוביים שבהם, כגון ויטמין B ו/או ויטמינים מסיסים במים. כמה זה דרמטי? מאוד תלוי בסוג הפרי, אך טווח השינוי נע בין 10-80% עם ממוצע של 50%.

פרי טרי בהכרח בריא?

אז למרבה ההפתעה התשובה היא לא. במקרים רבים נקטפים פירות טריים עוד לפני שהגיעו לכדי בשלות, ובתהליך ההובלה שלהם הם ממשיך להבשיל. מצב זה מונע מהם לייצר חלק מהוויטמינים, המינרלים ואנטי-אוקסידנטים.

זכרו כי פרי מרגע קטיפתו ועד הגעתו לקיבתכם יכול לנוע בדרכים ובמדף עד 7 ימים. זהו זמן לא מבוטל בו לעיתים ישנה גם התערבות כימיקלית על מנת לשמרו.

מחקרים מצאו כי פירות רכים שעומדים במקרר יותר משלושה ימים היו בעלי ערך תזונתי נמוך יותר מאלה של פירות קפואים!

 

דרך נוספת בה מקדמים את הבשלתו של הפרי נקראת הבחלה וזהו תהליך המביא להבשלה מהירה של פירות באמצעות חומרים כימיים.

 

אז פירות קפואים או טריים?

אם יש לכם אפשרות לאכול פרי טרי ובשל בסמוך לרגע קטיפתו אז זוהי האפשרות הטובה ביותר,

אך המציאות מלמדת כי הזמן החולף בין הקטיף ועד הגעת הפרי למדפים חורג ממספר שעות ספורות.

 

לעומת פירות טריים הנקטפים במרבית המקרים בטרם זמנם, פירות מוקפאים נקטפים כאשר הגיעו לבשלות וכאשר הערכים התזונתיים שלהם מצויים בשיאם, ולכן לכל אחת מהאופציות הללו יש יתרונות וחסרונות על גבי מקבילתה.

 

מתי לבחור בפירות קפואים בלב שלם? כאשר החלופות שלכם הן פירות משומרים או מיובשים אז בוודאי תעדיפו את הקפואים.

 

פירות קפואים בריאים

 

אמ;לק – ארוך מדי לא קראתי – מה בריא בפרי קפוא?

אם אתם נמנים על אלו שמעדיפים לרפרף על המאמר ולהגיע לסוף החלטנו להקל עליכם את המלאכה.

פירות קפואים הם פתרון נהדר להארכת חיי המדף של הפרי. הממצאים מראים כי איבודם של ערכים תזונתיים משמעותיים בזמן ההקפאה הוא שולי (בתנאי שהפירות שנקטפו בטרם ההקפאה היו בשלים, הוקפאו שעות ספורות לאחר הקטיף  והזמן בו שהו במקפיא אינו עולה על שנה).

אם אין בנמצא פרי בשל שנקטף באותו היום אז אל תחששו להנות מפירות קפואים, הם בהחלט עדיפים על פירות משומרים או מיובשים.

תהנו מפירות, תכניסו אותם לתזונה שלכם ותקראו מחקרים, בתאבון.