הכול אודות ויטמין D

ויטמין D

נתחיל מהחדשות הטובות. גופנו יכול לייצר ויטמין D בעצמו כשאנחנו חשופים לאור השמש. איך זה עובד? ובכן, אור השמש משפיע על השומנים המצויים בעורנו והופך אותם לוויטמין D שנספג במחזור הדם. לרוב די בחשיפה של 20 דקות ביום לשמש ישירה כדי לחולל ייצור של ויטמין D, לחזק את הגוף ולשמור על בריאות מיטבית. וזה לא דורש מאמץ רב, להפך – יש בכך הנאה עצומה. 

וכעת לחדשות המאתגרות. רובנו למדנו לחשוש מאור השמש ולהסתתר ממנו, וחבל. השמש היא מקור החיים על פני האדמה. היא חיונית לבריאותנו. לא בכדי מרבית האנשים בעולמנו סובלים ממחסור חמור בוויטמין D ומתמודדים עם מחלות הנובעות ממחסור זה. עלינו להתגבר על החשש מהשמש ולהקפיד לצאת החוצה מדי יום כדי להיחשף אליה. מומלץ לעשות זאת בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצוהריים הנעימות. יש להיזהר מחשיפת יתר בשעות הצוהריים שבהן השמש קופחת אך אפשר בהחלט ליהנות מחומה ומיתרונותיה – במידה ובזהירות – גם בשעות החום. 

בשל החשש האמור מאור השמש, רובנו סובלים ממחסור בוויטמין D ולפעמים אף ממחסור חמור ביותר. יש רופאים שמעריכים שמרבית המחלות הכרוניות בעולמנו משגשגות בשל מחסור חמור בוויטמין D בגוף. למה ויטמין D חשוב כל כך? אנשי מדע ורפואה יודעים לומר שוויטמין D חיוני מאוד ונחוץ לבריאותנו. הוא מחזק את העצמות, מחזק את המערכת החיסונית, מונע סוגים מסוימים של סרטן, משפר את תפקוד המוח, מווסת את מצב הרוח ומאזן אותו, עוזר להוריד במשקל, מפחית סיכון לדלקות מפרקים ולסוכרת, מוריד לחץ דם, נלחם ביעילות בדלקות, תורם לבריאות הפה, מחזק את השיניים ואת העצמות, תומך במערכת העצבים ובתפקודן התקין של הריאות, משפיע לטובה על מראה השיער, מחזק אותו ומבריא אותו ועשוי למנוע מחלות מוח ניווניות כמו קיהיון. התרשמתם? גם אנחנו. ויטמין D חשוב לגופנו באותה מידה שהשמש חשובה לנו ולבריאותנו. אז בואו נבדוק איך ויטמין D משפיע על בריאותנו ובאיזו דרך כדאי לצרוך אותו.

איך ויטמין D משפיע עלינו?

ויטמין D כאמור מיוצר בטבעיות בגופנו בעת חשיפה לאור השמש. מלבד זאת אפשר לצרוך אותו במזונות בודדים או בתוספי תזונה. מקורות תזונתיים טובים לוויטמין D הם חלב ומוצריו, דגים שומניים ושמן דגים. ויטמין D המיוצר בטבעיות בעת חשיפה לאור השמש, נספג במחזור הדם דרך העור. ויטמין D שעובר דרך מערכת העיכול, נספג בגוף דרך דופנות המעיים עם שאר השומנים. נוסף על כך ויטמין D חיוני לספיגה מיטבית של מינרלים כמו מגנזיום, סידן, אבץ, ברזל וזרחן; הוא מסייע לגוף לספוג ויטמין A; הוא הכרחי לתפקודן התקין של הכליות ועוזר לטפל במחלות עצם ובמחלות שיניים; הוא מונע הצטננויות ושפעת ומרפא אותן במהירות; הוא תומך בהתמודדות עם פסוריאזיס, מחלות עיניים שונות ואף מיגרנות. ויטמין D חשוב מאוד בגילֵי הילדות כיוון שהוא עוזר לגדילתן התקינה של השיניים והעצמות ומחזק אותן. 

כמה ויטמין D כדאי לצרוך?

ראשית, נדגיש שוויטמין D כדאי לצרוך מדי יום. רובנו לא נחשפים לשמש די הצורך, והאוויר שאנו נושמים בעולם המודרני, האינטנסיבי והקדחתני שלנו, הוא לרוב מזוהם ומחולל מחלות רבות. נטילה יום־יומית של כמוסות ויטמין D מסייעת לפעילותו התקינה של הגוף ושומרת על בריאותנו. שנית, לפני שנוטלים כמוסות ויטמין D, חשוב לבקש מהרופא המטפל הפנייה לבדיקת דם במעבדה. בדיקת הדם תנתח את שיעור הוויטמין בגופנו, ולפיה נדע כמה ויטמין D עלינו לצרוך. 

באופן כללי אין קִצבה מומלצת לוויטמין D. כמוסות ויטמין D מוצעות לצריכה בכמויות של 400, 600, 1,000 4,000 או 10,000 יחב"ל (יחידות בין־לאומיות), וכל אחד צריך לצרוך ויטמין D בהתאם לשיעור הוויטמין הנמדד בגופו בבדיקת דם. 

האם יש סיכון בנטילת ויטמין D?

מדענים ואנשי רפואה תמימי דעים בנוגע להשפעות החיוביות של ויטמין D על הגוף אך מעריכים שמינון יתר עלול לפגוע בנו. ויטמין D מסיס בשומנים, ולכן מינון גבוה מדי עלול לגרום להצטברותו המזיקה בגוף. עודף ויטמין D עלול לבוא לידי ביטוי בבחילות, בהקאות, בחולשה, בתיאבון ירוד, בשקיעת סידן, בצמא חריג, בעיניים צורבות, בעור מגורה, בנזקים לכליות, בנזקים לעורקים, באי־סדירות בקצב פעימות הלב ובלחץ דם גבוה. אם נטלתם מינונים גבוהים של ויטמין D ואינכם מרגישים טוב, הקפידו לשתות נוזלים מרובים ולנוח. אם אתם נוטלים תרופות בקביעות, היוועצו ברופא המטפל לפני שתיטלו כמוסות ויטמין D, כדי למנוע אינטראקציה שלילית בגוף או למנוע פגיעה ביעילותן של התרופות. 

ויטמין D לחיים מאוזנים ובריאים

ויטמין D חיוני לעבודתו התקינה של הגוף ולבריאותו, אך חשוב שנצרוך אותו במינונים המתאימים לנו. כמות מעטה מדי של ויטמין D מזיקה בהחלט, אך כך גם מינון יתר. רוצים לוודא שאתם צורכים ויטמין D בכמות הנכונה לכם? צאו לשמש מדי יום ותנו לה ליצור את האינטראקציה הטבעית והנכונה איתכם ועם גופכם. חוששים שחסר לכם ויטמין D בגוף? התייעצו עם הרופא בנוגע למינונים המתאימים לכם והתחילו ליטול כמוסות יומיות של ויטמין D. כך או כך, הקפידו על תפריט יומי מאוזן ובריא המכיל את כל אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים החיוניים לגוף, ותיהנו מגוף חזק ואיתן ומבריאות טובה.