צמחונות לשם הבריאות או יחסי האישות?

צמחונות - מה בריא, מגזין בריאות

האם צמחונות נובעת ממניעים אתים או ממניעים בריאותיים? איך צמחונות משפיעה על ערכי התזונה? האם צמחונות מאריכה חיים? מה לגבי הישגים ספורטיביים? וכיצד משפיעה צמחונות על איבר המין הגברי?

מה בריא – צמחונות?

היום כבר נדמה כי לא ניתן לבשל ארוחה גדולה מבלי לקחת בחשבון אורח צמחוני. מספר הצמחונים עולה ומודעות החברה עולה בהתאמה. האם אורח החיים הצמחוני הוא בהכרח אורח חיים בריא?

מי הם הצמחונים?

חשוב לדעת כי ישנם סוגים שונים של צמחונות, נתייחס למרכזיים:

  • Lacto-vegetarian – צמחונים הניזונים מתזונה צמחונית-חלבית.
  • Ovo-vegetarian – צמחונים הניזונים מתזונה צמחונית הכוללת ביצים.
  • Lacto-ovo-vegetarian – צמחונים הניזונים מתזונה צמחונית הכוללת מוצרי חלב וביצים.

קבוצה מרכזית נוספת (אשר יהיה מי שיעלב משילובה באותה נשימה עם צמחונים):

  • Vegan – טבעונות – אנשים הניזונים מסוג ספציפי של תזונה צמחונית, ובה נמנעים גם מאכילת מזונות מן החי שאינם בשר בעלי החיים, כמו חלב וביצים ולעתים גם דבש.

פעמים רבות צמחונות מתחילה בגיל צעיר, בקרב מתבגרים, להם מספר גורמי מוטיבציה לאימוץ הצמחונות. מחקר שנערך בקרב 2,516 מתבגרים וצעירים (בגילאי 15-23) במינסוטה, מצא כי הסיבה העיקרית הינה, איך לא, ירידה במשקל. 35.1% הצביעו על כך כסיבה המרכזית לבחירתם בצמחונות. 28.2% אמרו כי בחרו בצמחונות מרצונם למנוע פגיעה בבעלי חיים. 27.1% טענו כי אינם אוהבים את טעם הבשר. לצד היתרונות שהפיקו אותם צעירים מהצמחונות (כגון סיכון נמוך יותר לעודף משקל או השמנה), ניכר גם נתון מדאיג – אותם צעירים היו בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות אכילה1.

צמחונות וערכי תזונה, מה חסר?

מצד אחד, תזונה צמחונית עשירה לרוב בפחמימות, חומצות שומן מסוג אומגה 6, סיבים תזונתיים, ויטמין C , ויטמין E, מגנזיום וחומצה פולית. צמחונות גם מובילה לרמות ממוצעות נמוכות יותר של BMI (מדד למסת גוף) וכולסטרול בקרב הניזונים מתזונה זו. מאידך, צמחונות לרוב מתבטאת ברמות נמוכות של חומרים החיוניים לגוף, כגון: אומגה 3, ויטמין 12B, רטינול ואבץ, וברמות גבוהות של הומוציסטאין (חומר מוצא לסינתזה של חומצות אמינו, אשר ערכים גבוהים שלו מקושרים לסיכון גבוה יותר לחלות במחלות כלי דם). טבעונים נוטים להוסיף לרשימה גם חוסר בסידן2.

מידע שנאסף מחמישה מחקרים שונים השווה את שיעורי המוות ממחלות נפוצות בין צמחונים (לא אוכלים בשר ודגים) לבין לא צמחונים עם סגנון חיים דומה. 76,172 בני אדם (גברים ונשים) השתתפו במחקר. שיעורי תמותה בין הגילאים 16-89 חושבו ומשתנים חיצוניים (כמו- גיל, מין ועישון) הוסרו.
המחלה היחידה לגביה נמצאו שיעורי תמותה נמוכים יותר בקרב ציבור הצמחונים הייתה מחלת לב כלילית (מחלה בה ישנה היצרות וסתימת עורקים המובילים דם לשריר הלב עצמו). לא נמצאו ממצאים בעלי שוני משמעותי בן הקבוצות עבור מחלות אחרות, כגון: סרטן ריאות, מעי גס, שד, קיבה ופרוסטטה או מחלות כלי דם הקשורות למוח.

תוכו אכל קליפתו זרק, צמחונות ותמותה:

שיעור התמותה ממחלת הלב הכלילית בקרב הצמחונים (שדבקו בצמחונות למשך 5 שנים לפחות) היה נמוך ב-24% בהשוואה ללא צמחונים. כאשר נברו עמוק יותר בנתונים גילו מספר נתונים מפתיעים: בהשוואה בין אוכלי בשר על בסיס קבוע לכאלה שאוכלים בשר לעיתים רחוקות, גילו ירידה של 20% בשיעורי התמותה בקרב צורכי הבשר על בסיס לא קבוע. נתון נוסף, מעניין לא פחות, גילה כי בקרב אוכלי הדגים (שלא צורכים בשר) שיעור התמותה נמוך עוד פחות, נמוך ב- 34% בהשוואה לאוכלי הבשר על בסיס קבוע. ומה לגבי טבעונים הנכם שואלים? בקרב הטבעונים נמצאה ירידה של 26% בשיעור התמותה מאותה מחלה3.

צמחונות וספורט?! כיצד צמחונות משפיעה על ביצועי הספורטאים?

אז רגע לפני שנקבל תשובות מקרל לואיס, בוריס בקר ומרטינה נברטילובה, נבחן את הסוגיה בעזרת המדע.
השגיאה הראשונה אותה נפריך: האמונה כי ספורטאים צמחונים אינם צורכים מספיק חלבון. יתר על כן, הם צורכים מספיק חומצות אמינו חיוניות. ההסתייגות היחידה הינה לגבי חומצת האמינו 'ליזין'. ישנם אזכורים במחקרים מסוימים כי ישנו חוסר בליזין בקרב צמחונים.

ככלל, ספורטאים צמחונים נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר למחסור בברזל בדם, אשר עלול להגביל את ביצועיהם באימוני סיבולת. יש לציין כי מחסור בברזל יכול להיות נחלת הכלל, ובעיקר בקרב קבוצות נשים. לכן, יש להתייחס בזהירות לנתון זה.

ריכוז הקריאטין בשריר גם הוא בממוצע נמוך יותר אצל צמחונים. הדבר עלול להשפיע על אימונים ברמת עצימות גבוהה (supramaximal exercise performance) מכיוון שתפקידו של הקריאטין הינו לעזור בחידוש מאגרי האנרגיה בשרירים. אף על פי שיש לעניין זה גם צד חיובי: במקרה של אותם ספורטאים צמחונים, צריכת קריאטין מתוסף תזונה תהיה בעלת יעילות גבוהה יותר מזו של ספורטאי שאינו צמחוני (אשר יצרוך את אותו התוסף)4.

השאור שבעיסה, צמחונות ואיבר המין..

ללא ספק, המחקר המפתיע ביותר הינו השפעת הצמחונות על מערכת הרבייה הגברית.
מחקר שבחן 7,928 תינוקות ממין זכר הפתיע את עולם המדע ומצא כי ישנו קשר בין התזונה של אימהות צמחוניות, במהלך המחצית הראשונה של ההריון, לבין פגם מולד באיבר המין של התינוק.
נשים הרות צמחוניות, החשופות יותר לפיטואסטרוגנים (תרכובות צמחיות שאינן סטרואידים) בדיאטה שלהן (סויה וטופו עשירים בהם) לעומת נשים הרות 'צורכות כל', מצויות בקבוצת סיכון גבוהה יותר ללידת תינוק עם היפוספדיאס (פגם בפתח השופכה)5.

הזורעים בגינה גיוון תזונתי יקצורו

כפי שניתן להסיק מכל הנאמר לעיל, לא קיימת מסקנה חד משמעית לגבי צמחונות. לצמחונות יתרונות רבים ובולטים לצד מגרעות. "איזהו חכם הלומד מכל אדם", ידע לקחת את הנקודות המהותיות ולשלב אותן בצורה מושכלת בתזונה שלו, על מנת לקצור את הפירות מכל העולמות.

 

מקורות

1. Key, Timothy J., et al. "Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies." The American Journal of Clinical Nutrition 70.3 (1999): 516s-524s.‏

2. Key, Timothy J., Paul N. Appleby, and Magdalena S. Rosell. "Health effects of vegetarian and vegan diets." Proceedings of the Nutrition Society 65.01 (2006): 35-41

3. Robinson-O'Brien, Ramona, et al. "Adolescent and young adult vegetarianism: better dietary intake and weight outcomes but increased risk of disordered eating behaviors." Journal of the American Dietetic Association 109.4 (2009): 648-655.‏

4.  Barr, Susan I., and Candice A. Rideout. "Nutritional considerations for vegetarian athletes." Nutrition 20.7 (2004): 696-703.‏

5. North, K., and Jean Golding. "A maternal vegetarian diet in pregnancy is associated with hypospadias." BJU international 85.1 (2000): 107-113.‏