פרוביוטיקה – מה זה ולמה זה חשוב?

פרוביוטיקה

מה דעתכם על חיידקים? שמעתם פעם על חיידקים טובים? הידעתם שמרביתם דווקא חשובים לבריאות שלנו?

 

גוף האדם מכיל מיליארדים של חיידקים חיוניים הנחוצים לו ולעבודתו התקינה. בניגוד לחיידקים מזיקים המחוללים מחלות בגוף, ללא נוכחות של חיידקים חיוניים הגוף שלנו לא היה שורד.

 

כשאנחנו מדברים על פרוביוטיקה, אנחנו מתכוונים למזונות העשירים בחיידקים החיוניים לגוף, ולתוספי מזון שמכילים אותם. למעשה פרוביוטיקה מורכבת מבקטרייה חיה ומִשמרים המועילים לבריאות. הם ממילא נמצאים במערכת העיכול שלנו, כך שאם ניטול מדי יום תוסף פרוביוטיקה, נתגבר אותם, נִתחזק ונהנה מחיוניות ומבריאות טובה.

 

אנשים רבים מתלבטים מתי להוסיף פרוביוטיקה לתפריט היומי. ובכן, אם אתם נהנים מבריאות טובה, ברוב המקרים אינכם צריכים לצרוך פרוביוטיקה. אך אם אתם סובלים מהפרעות עיכול מטרידות כמו אי־סדירות מתמשכת, תסמונת המעי הרגיז או נפיחות ותחושת כובד, כדאי שתצרכו פרוביוטיקה מדי יום כחלופה לטיפולים תרופתיים אגרסיביים או בנוסף להם.

 

אתם לא צריכים ללכת רחוק כדי לחפש פרוביוטיקה, ולפעמים אין צורך להיכנס לבית המרקחת השכונתי לשם כך. יש מזונות טעימים רבים העשירים בפרוביוטיקה. אתם יכולים גם להוסיף אותם לתפריט היומי שלכם וגם ליהנות מהיתרונות שלהם. אמרתם יוגורט, סויה, מיסו או חלב מותסס? אמרתם פרוביוטיקה! רוצים לדעת עוד? בואו נבין לעומק למה פרוביוטיקה חשובה ואיך לצרוך אותה נכון.

 

כשהחיידקים עובדים בשבילנו

בעשורים האחרונים גובר העניין בחיידקים החיוניים, בחשיבותם לגוף ובתועלת הרבה שלהם לבריאות. מחקרים רבים בוחנים את השפעת הפרוביוטיקה על הפרעות עיכול שונות ומצביעים על הפחתה משמעותית בתסמיני המעי הרגיז כמו שלשול, נפיחות, גזים, כובד, יציאות לא סדירות ועוד.

 

יתרה מזו, נטילת פרוביוטיקה כתוסף תזונה מטפלת בזיהומים הנגרמים מנוכחות שמרים בגוף, וגם בדלקות בדרכי השתן. הפרוביוטיקה מונעת התפתחות של זיהומים ודלקות; היא יעילה מאוד בטיפול בתסמונת המעי הרגיז; היא מונעת את התפתחות סרטן שלפוחית השתן; היא מפחיתה את חומרת התסמינים של דלקות המעיים ומקצרת את זמן הפעילות הדלקתית במעיים.

 

נוסף על כך פרוביוטיקה יעילה בטיפול במצבי אקזמה או אסטמה בילדים וכן במחלות נשימה אחרות. ולא רק במצבי חולי שונים אפשר ליהנות מהיתרונות הרבים של הפרוביוטיקה. יש קשר בין בריאות מיטבית ובין נטילה קבועה של תוספי פרוביוטיקה. למה? פשוט מאוד – הפרוביוטיקה היא כוח עזר לחיידקים הטובים שעובדים בשבילנו, וכשהחיידקים הטובים עובדים בשבילנו, אנחנו חזקים ונהנים מבריאות טובה.

היתרונות הבריאותיים של פרוביוטיקה

פרוביוטיקה מועילה לנו בדרכים רבות, ולכן היא מצויה בגוף באופן טבעי. פרוביוטיקה מחזקת את המעיים ותומכת בבריאותם, היא מאזנת את מצע הבקטריות החיוניות בגוף לאחר מחלה או טיפול אנטיביוטי, היא מקילה על תהליך עיכול המזון ובטוחה לשימוש. עם זאת, חשוב לזכור שאם אתם מתמודדים עם מערכת חיסונים חלשה או עם בעיות בריאות מהותיות ומתמשכות, כדאי שתתייעצו עם רופא לפני נטילת תוסף פרוביוטיקה ותוודאו שתוספת בקטריה לגוף תועיל לכם ותתמוך בהחלמתכם.

מזונות עשירים בפרוביוטיקה

יש מזונות רבים שמכילים פרוביוטיקה טבעית ממקור מהימן ובהם יוגורט, קפיר (משקה חלב מותסס), חובצה, גבינה רכה, משקאות סויה, קימצ'י, כרוב כבוש שאינו מפוסטר, חטיפי תזונה, מיצים טבעיים שונים ואף דגני בוקר מסוימים. אם אתם רוצים להעשיר את הגוף בפרוביוטיקה, אִכלו מאכלים שמכילים פרוביוטיקה באופן טבעי ולאו דווקא מוצרי מזון שמוסיפים להם פרוביוטיקה באופן מלאכותי.

מה יותר טוב – פרוביוטיקה במזון או כתוסף תזונה?

אפשר לצרוך פרוביוטיקה בדרכים רבות. אם אתם צורכים אותה כתוסף תזונה, אתם ודאי מכירים את האבקות, הטבליות, הכמוסות והסירופים שמוצעים למכירה בבתי המרקחת. אם היא חלק מהמזון היומי שלכם, אתם יכולים לבחור את המזון המועדף עליכם. חוקרים טוענים שאין זה משנה כיצד אתם צורכים פרוביוטיקה, העיקר שתצרכו בין 50 מיליון ל־1 טריליון תאים חיים של בקטרייה ושמרים בכל מנת פרוביוטיקה.

איך פרוביוטיקה עובדת?

ההנחה הרווחת היא שפרוביוטיקה מחדשת את מצע החיידקים החיוניים במעיים אם הוא נקטל בגלל שימוש באנטיביוטיקה, ומאזנת אותו ומתגברת אותו אם הוא נפגע בגלל דלקת או זיהום. אם רירית המעיים ניזוקה מסיבה כלשהי, יש צורך בתוספת חיידקים טובים כדי לתקן את הנזק ולהניע תהליכים של ריפוי והחלמה.

החיידקים ששומרים עלינו בריאים

אף שהרעיון של צריכת חיידקים חיים יכול להיות מוזר, כבר הוכח שהאורגניזמים הטובים הללו שומרים עלינו בריאים. הגוף שלנו מכיל חיידקים טובים באופן טבעי, ואם אפשר לעזור למצע החיידקים הזה ולתגבר אותו, מומלץ לעשות זאת. החיידקים החיוניים לגוף מחזקים אותו ואת המערכות החיסוניות שלו ותורמים רבות לפעילותם של האיברים הפנימיים בכלל ולפעילותה התקינה של מערכת העיכול בפרט. אז הכירו תודה לחיידקים הטובים האלה, ושיהיה לבריאות!