ויטמין B12 – כל מה שצריך לדעת

ויטמין b12

ויטמין B12, או בשמו האחר קובלמין, הוא אחד הוויטמינים החשובים ביותר שיש לצרוך כיוון שהוא מסייע בתפקודי גוף חיוניים רבים. ויטמין בי־12 מסיס במים, נספג במערכת העיכול ועובר משם למחזור הדם ולתאי הגוף. גופנו אינו מייצר ויטמין בי־12 באופן טבעי, ולכן עלינו לספק אותו לגוף בקביעות. כיוון שהוא מצוי במאכלים מן החי, קל לשלבו בתזונה היומית. עם זאת, אנשים שמנהלים אורח חיים טבעוני, עלולים לסבול ממחסור מהותי בוויטמין בי־12 ומתחלואה האופיינית למחסור זה.

בואו נבדוק לעומק מהו ויטמין בי־12, איך הוא משפיע על בריאותנו, איך אפשר לצרוך אותו והאם יש סכנה בצריכה עודפת.

מהו ויטמין B12?

ויטמין בי־12 הוא רכיב מהותי במשפחת הוויטמינים מסוג B. הוא מצוי רק במזונות מן החי וכן בחלב ומוצריו ונספג בגוף ביעילות רק בנוכחות סידן. ולכן גם אם אנחנו אוכלים מספיק מזונות מן החי, עלינו לוודא שיש בגופנו די סידן כדי לספוג אותו ביעילות. מקורות מצוינים לוויטמין בי־12 הם איברים פנימיים כמו כבד וכליות, בשר בקר, דגי סלמון וטונה, ביצים, חלב ומוצרי גבינה ויוגורט. לפני שנבין איך ויטמין בי־12 משפיע על בריאותנו, חשוב מאוד לזכור שהוא הוויטמין היחיד שכלל אינו מצוי במזונות מן הצומח, ואנשים שאינם אוכלים בשר, דגים ביצים ומוצרי חלב, חייבים לספקו כתוסף תזונה לגוף מדי יום.

איך ויטמין B12 משפיע על בריאותנו?

אספקת חמצן לגוף וייצור תקין שלDNA

ויטמין B12 מייצר תאי דם אדומים. תאי הדם האדומים מספקים חמצן לגוף, וחמצן הוא האנרגייה החשובה ביותר לתפקודנו המיטבי.  אם הגוף שלנו לא מקבל די ויטמין בי־12, תאי הדם האדומים שכבר קיימים בו, גדלים יתר על המידה ומתקשים לנוע במחזור הדם, וכך נוצרת אנמיה. נוסף על כך ויטמין בי־12 מסייע בייצור אבני הבניין של תאי הגוף – ה־DNA שלנו – והוא חיוני לגדילת הגוף ולהתפתחותו.

בריאות המוח ומערכת העצבים

ויטמין בי־12 חיוני לבריאות המוח, ואנו זקוקים לו יותר ויותר ככל שאנו מתבגרים. צריכה יום־יומית של ויטמין בי־12 מונעת הידרדרות קוגניטיבית ופגיעה בזיכרון. ויטמין בי־12 משפר את יכולת הריכוז שלנו, מחדד את הזיכרון ומשפיע השפעה מיטיבה על מערכת העצבים כולה.

הגברת רמות האנרגייה

אם בגופנו יש נוכחות מספקת ותקינה של ויטמין בי־12, נרגיש מלאי אנרגייה, נמרצים וערניים. ויטמין ב־12 מעלה את רמות האנרגייה בגוף, ולכן אנשים הסובלים ממחסור מרגישים לעיתים קרובות עייפים וחלשים.

מניעת תהליכים ניווניים בעיניים

צריכה קבועה ויום־יומית של ויטמין בי־12 מפחיתה תהליכים של ניוון מולקולרי בעיניים. מדובר במחלת עיניים קשה מאוד שנגרמת מהצטברות שומנים וחלבונים מתחת לרִשתיות ופוגעת בראייה. ניוון מולקולרי הוא הגורם העיקרי לעיוורון בארץ ובעולם ושכיח באנשים בני 50 ומעלה. ולכן חשוב מאוד להוסיף לתזונה היומית ויטמין בי־12 ולהפחית את הסיכון למחלה הקשה הזו.

ניצול יעיל של אבות המזון ונטרול רעלים

ויטמין בי־12 מנצל ביעילות את נוכחותם של אבות המזון בגוף ובעיקר שומנים, חלבונים ופחמימות, מאפשר את ספיגתם המיטבית בגוף ומייעל את עבודתם. מחקרים מצאו שוויטמין בי־12 גם מצליח לנטרל מתאי הגוף רעלים שמקורם במזונות מעובדים ובעישון סיגריות, ולמנוע את השפעתם המזיקה. 

מחסור בוויטמין B12 והשפעותיו המזיקות

כפי שכבר הבנו, לא די באכילת מזונות המספקים לגוף ויטמין בי־12, עלינו גם לאפשר לו לספוג אותו במיטביות. גם אנשים שאוכלים בשר עלולים לפתח אנמיה או בעיות אחרות הנגרמות ממחסור בבי־12, כיוון שאין בגופם די סידן. למרבה המזל סידן מצוי בשפע במזונות רבים מן הצומח ולמעשה בכמויות גדולות יותר מאשר במוצרי חלב, וכולנו – אוכלי בשר, צמחונים וטבעונים כאחד – יכולים לספק סידן לגוף בקלות.

יש סימנים רבים שיכולים להעיד על מחסור בוויטמין בי־12, והם: אנמיה; עייפות מרובה; מחלות לב; הידרדרות קוגניטיבית, בלבול וחוסר התמצאות וכן התפתחותן של מחלות מוח כמו קיהיון (דמנציה); נזקים למערכת העצבים; טנטון באוזניים; הסתיידות כלי דם; כאבים כרוניים; עצבנות יתרה, מחשבות טורדניות ואף הזיות. יש תסמינים שמופיעים בחלוף כמה שנים כשהגוף כבר מצוי זמן רב במצב של מחסור. מהסיבה הזאת חיוני לבדוק בקביעות את כמויות הבי־12 בגוף ולשקול מחסור אפשרי בוויטמין בתהליך אבחון מחלות וטיפול בהן.

איך אפשר לצרוך ויטמין B12?

אפשר לצרוך ויטמין בי־12 במאכלים מן החי כמו חלב ומוצריו – גבינות ויוגורט; בשר בקר ובפרט איברים פנימיים כמו כבד וכליות; ביצים; דג סלמון ודג טונה (גם משומר) ומאכלי ים כמו צדפות. חשוב מאוד שאנשים שאינם אוכלים בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב, או אנשים שכמויות הסידן בגופם דלות, יספקו לגוף ויטמין בי־12 באמצעות תוספי תזונה. קל מאוד לבדוק מחסור בבי־12, והדבר נעשה באמצעות בדיקת דם פשוטה. כל רופא שמאבחן מחסור בבי־12 יכול להתוות טיפול להוספת בי־12 לגוף בתוספי תזונה או – במקרים של מחסור חמור – בזריקות בי־12 ישירות לשריר.

האם יש סכנה בצריכה עודפת של B12?

מחקרים מראים שוויטמין בי־12 בטוח לשימוש בכל מינון, והמינון המקובל הוא בין 50 מק"ג ל־2,000 מק"ג. כדאי לצרוך ויטמין בי־12 עם שאר הוויטמינים ממשפחת ה־B וכן עם ויטמינים מסוג C, A ו־E. לרוב אין סכנה בצריכה עודפת של בי־12, ולא קיימים דיווחים על רעילות. אם תצרכו ויטמין בי־12 יותר ממה שנחוץ לגופכם, הגוף יגיב בבחילות, הקאות, שלשולים וכאבי ראש, אך אין בכך סכנה ולא צריך לפחד. צורכים ויטמין בי־12 ומתחילים לשלשל? פשוט הפסיקו לזמן מה את צריכת הוויטמין ותנו לגוף לנוח ולעבד את כמויות הוויטמין המצויות בו.

לשמור על הבריאות עם ויטמין B12

קל מאוד לשמור על בריאות מיטבית של גוף ונפש עם ויטמין בי־12. אפשר לעשות זאת בהקפדה על תזונה מלאה ומאוזנת וכן בעזרת תוספי תזונה. חשוב מאוד להתייעץ עם רופא בנוגע למינונים הרצויים ולהקפיד על המלצותיו. והעיקר שנהיה בריאים!