שחייה טובה לכם, האמנם?

שחייה בריאה

אחת האמונות המושרשות ביותר אודות פעילות גופנית היא האפקטיביות של שחייה ופעילות גופנית המתבצעת במים. האמנם?

 

האם אימון שחייה אכן יסייע לכם לצלוח את המים העמוקים של החיים? האם הוא יעזור לכם להתגבר על מיחושים?

 

נפתח בכך שנאמר כי אין בספרות מחקרים רבים אשר באמת "קופצים למי הבריכה" ובודקים את התועלת הרפואית האמיתית של השחייה, אך כן נתעמק במה שיש.

 

מה בריא בשחייה?

שחייה הינה פעילות אירובית מתונה (כמובן שהמשפט פוסח על שחיינים אולימפיים), המפעילה עומס קל יחסית על מפרקי הגוף. לרוב, אין מייחסים פציעות חריפות לפעילות ולא להפרעות במאזן האלקטרוליטים בגוף (מינרלים המצויים בגופנו ומסייעים לתפקוד תקין של הגוף), אך מכאן ועד המסקנה כי השחייה בריאה יש לפחות מרחק של בריכה אולימפית (הידעת? אורכה של בריכה אולימפית הינו 50 מטרים, אך עליה לעמוד בסטנדרטים נוספים בכדי להיקרא 'אולימפית')…

 

אז האם שחייה אכן עדיפה על פעילות גופנית אחרת?

 

מחקר שהתפרסם בשנת 2008 העלה ממצאים מעניינים מאוד.

43,000 אלף נבדקים בין הגילאים 20-88 עם נתוני גוף דומים נכללו במחקר אשר השווה בין פעילויות גופניות שונות, כדוגמת הליכה לבין ריצה, והשפעותיהן על מדדי בריאות שונים. מה כל כך מעניין אתם שואלים? אלה ששחו באופן קבוע היו בעלי דופק נמוך יותר במנוחה, ערכי סוכרים בדם נמוכים יותר וערכי כולסטרול טובים יותר מאלה שרק הלכו. חשוב לומר כי החוקרים שניהלו את המחקר סיכמו זאת באומרם כי שחייה אפקטיבית יותר מהליכה, ובעלת יתרונות דומים לאלה המתקבלים מריצה.

 

מחקר נוסף משנת 2012 שהתייחס להשפעת השחייה על מחלות לב בקרב אנשים עם יתר לחץ דם מצא כי שחייה במשך 12 שבועות בתדירות של 3-4 פעמים בשבוע הפחיתה את לחץ הדם הסיסטולי בממוצע של 9 מ"מ כספית!

 

סגנון השחייה שבריא לכם

מהו סגנון השחייה שלכם?

ומה עם כאבי הגב אתם שואלים?

שחייה מתקשרת לאנשים רבים עם הפחתת כאבי גב. היא מצטיירת ככזו אשר מפעילה עומס מינימלי על עמוד השדרה, ובד בבד מחזקת את שרירי הליבה. האמנם?

 

גם כאן ישנה סקירה מדעית שמצאה את יעילות הפעילות הגופנית המבוצעת במים על הפחתת כאבי גב כרוניים וכאבי גב במהלך חודשי ההריון.

 

הממצאים העלו כי ישנן מספיק ראיות על מנת לקבוע כי פעילות מימית תרפויטית עתידה לסייע לאלה הסובלים מכאבים כרוניים בגב התחתון וגם לנשים בהריון הסובלות מכאבי גב תחתון.

 

מסקנה – יתכן ויש דברים בגו.

 

מה לשחייה ולארטריטיס?

ארטריטיס הינה מחלה המתבטאת בדלקות במפרקי הגוף השונים (בין אם במצב בו הגוף תוקף את עצמו, כמו בראומטואיד ארטריטיס, ובין אם במצב של דלקת פרקים ניוונית – אוסטאוארתריטיס).

 

סיכום של סקירות מחקריות שנגע בנושא של טיפולים הנעשים במים ובפעילות גופנית בתוך המים מצא כי ישנה מובהקות סטטיסטית, קטנה יחסית, המצביעה על יעילותה של הפעילות בטווח הזמן הקצר עבור מחלות הקשורות למערכת הלוקומוטורית (ארטריטיס, מחלות ראומאטואידיות וכאבי גב תחתון). לעומת זאת בטווח הארוך לא נמצאו ממצאים חד משמעיים.

 

אם בארטריטיס עסקינן, אז ראוי לציין כי סקירה נוספת מצאה כי אין הבדל בין שחייה לבין פעילות גופנית המתבצעת על הקרקע. אך אם אין ביכולתכם לדרוך או להתאמן על הקרקע מכל סיבה שהיא, אז פעילות גופנית מבוקרת תחת המים היא בהחלט אלטרנטיבה ראויה.

 

 

ומה לגבי מצב הרוח? מסתבר שדווקא שחיית חורף יכולה לשפר אותו.

מחקר שנערך על פני ארבעת חודשי החורף (אוקטובר עד ינואר) מצא כי שחיית חורף סייעה להפגת מתחים, להפחתת עייפות, לשיפור בזכרון ולשיפור מצב הרוח בקרב השוחים. עכשיו רק נותר לאזור אומץ ולהיכנס למים הקרים.

 

האם שחייה עלולה לפגוע בכם?

 

כן, ישנן גם פציעות המצויות בשכיחות גבוהה יותר בקרב שוחים. כאבים בכתפיים הם שכיחים בקרב שחיינים תחרותיים ונפוצים יותר בשחייה מהירה ופחות בשחייה למרחקים ארוכים. סגנונות השחייה בהם רמת הסיכון לפציעות כתף גבוהה יותר הם: סגנון הפרפר, הגב והסגנון החופשי.

 

שחייה בריאה לתינוקות

 

האם להכניס תינוקות למים מגיל צעיר?

ישנם מספר מחקרים שמצאו כי שחיית תינוקות (עד גיל שנתיים) בבריכות עם מי כלור עלולה להגביר את הסיכון למחלות של דרכי הנשימה התחתונות. מחקר שבדק 430 ילדים מצא כי נוכחותם של הילדים בבריכות בגיל הינקות הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר לפתח ברונכיוליטיס, ועלייה בסיכון לפתח אסתמה ואלרגיות נוספות. חשוב להדגיש כי המחקר הסתמך על שאלון שניתן להורים, ודרושים מחקרים נוספים בתחום.

 

קצת לפני שסותמים את הגולל על שחיית תינוקות חשוב לציין כי ישנם גם מחקרים שמראים צדדים חיובים לפעילות. מחקר שבחן 377 תינוקות לאחר לידה מצא כי שחייה לאחר הלידה עתידה לסייע לעלייה במשקל התינוקות, חיזוק מערכת העיכול ואף לצמיחה של שרירי השלד.

 

ואם המידע מבלבל אתכם אז תדעו כי ישנן הנחיות והמלצות של האקדמיה האמריקאית לרופאי משפחה שמצביעות על כך שילדים עד גיל ארבע אינם בשלים מבחינת התפתחותם לשיעורי שחייה, ומדגישים כי אלה לא יסייעו להם להגברת סיכויי ההישרדות במים בשלב זה לחייהם. ההנחיות הן לליווי של מבוגר כל אימת שהילד במים, מבלי לגרוע את העיניים ממנו.

 

טמפרטורת המים לתינוק צריכה להיות בין 33.5 ל-34 מעלות, כאשר גם הטמפרטורה מחוץ למים צריכה להיות קרובה לכך על מנת שלא יחוש התינוק שינויים גדולים.  

 

 

לסיום, כמה טיפים יעילים לפני שנכנסים לבריכה:

 

  1. במרבית הבריכות שתכנסו לשחות בהן תהיה טמפרטורת המים נמוכה יותר מטמפרטורת הגוף ותטמון בחובה סכנה לירידת הטמפרטורה של הגוף מתחת ל-35 מעלות, היפותרמיה. לפיכך, כדאי לבדוק כי טמפרטורת המים היא בין 25-30 מעלות (אשר יחד עם החוף שהגוף מייצר יגנו עליו מפני סכנת ההיפותרמיה). גם טמפרטורת מים גבוהה מדי עלולה לפגוע בגוף ולסכן אתכם במכת חום (בשנת 2010 השחיין האמריקאי פראן קריפן טבע למוות בתחרות שחייה במים פתוחים עקב מכת חום). אם קר לכם אז חליפת שחייה היא פתרון נהדר, שכן, היא תשמור על חום גופכם תחת המים הקרים.

  2. הקפידו להיכנס לבריכות בהן מקפידים על רחצה לפני השחייה, כובעי רחצה לבעלי שיער ארוך ותחזוקה גבוהה של המתקנים.

  3. שחייה בבריכות החשופות לשמש (בריכות לא מקורות) מחייבת שימוש בקרם הגנה. המים משקפים את קרני השמש ומגבירים את השפעתן על העור. לכן, השתמשו בקרם הגנה כחצי שעה לפני הכניסה למים.

  4. אמנם אתם נמצאים בתוך המים, אך אין זה אומר כי גופכם סופג נוזלים (ואם כן אז טכניקת השחייה שלכם לקויה בלשון המעטה..). בעת שחייה מאומצת הגוף מאבד נוזלים, וחשוב מאוד להשיב אותם לגוף. הצטיידו בבקבוק מים ועשו הפסקות שתייה כל 15-20 דקות.

 

אמ;לק – שחייה

אין מספיק מידע בספרות המדעית אודות היתרונות הבריאותיים הטמונים בפעילות גופנית תחת המים. המידע שכן קיים מצביע על השפעה חיובית במגוון מדדים: שיפור במדדי לחץ הדם, הפחתת כולסטרול, סיוע בהפחתת כאבי גב תחתון, ואף הקלה ללוקים בארטריטיס.

 

מנגד, אם החלטתם לקחת את ספורט השחייה באופן רציני אז היזהרו מפציעות כתפיים. ונקודה אחרונה- אולי כדאי לחכות עם שיעורי השחייה לתינוק, לפחות עד גיל שנתיים.